Jucăriile din lemn deschid lumea imaginației
Jucăriile din lemn le provoacă imaginația celor mici, susțin dezvoltarea cognitivă a copilului și dezvoltă abilitați motorii fine. Cu toții știm cât de important e jocul în dezvoltarea copiilor, de aceea vă invităm să descoperiți toate avantajele minunate ale jucăriilor din lemn, recomandate în primii ani de viață.
Piața produselor pentru copii oferă o gamă vastă de jucării de tot felul, însă există oare jucăria perfectă? E greu de spus, dar dacă analizăm beneficiile educaționale, jucăriile din lemn ar trebui să se afle în top
Vrem să venim în ajutorul părinților atunci când aleg jucării pentru cei mici, așa că am făcut o listă cu toate aceste avantaje:
Ajută dezvoltarea senzorială
Prin atingere, copiii descoperă lumea, își dau seama de forma, volumul și textura lucrurilor din jurul lor și învață să recunoască elemente importante.
Lemnul este plăcut la atingere, este cald și fin și are un miros natural. Jucăriile în diverse forme și culori, le dezvolta copiilor conexiuni neurologice, le îmbunătățește memoria și le satisfice simțurile.
Reduc anxietatea
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că jucăriile din lemn sau alte materiale organice, simple și minimaliste au efectul de a-i liniști pe copii. Asta spre deosebire de cele din plastic care pot să îi suprastimuleze uneori.
Dezvoltă limbajul și imaginația
Minimaliste și versatile, jucăriile din lemn le provoacă imaginația celor mici. Îi ajută să-și exprime emoțiile și să experimenteze, dar și să încerce noi moduri de a vorbi despre lume. Le susține astfel dezvoltarea limbajului și îi încurajează să comunice în timpul jocului.
Încurajează interacțiunea și colaborarea
Jocurile din lemn îi învață pe copii cum să colaboreze eficient atunci când se joacă cu cineva. Cei mici învață să interacționeze și să împartă, dar și să asculte și să înțeleagă ce spun partenerii de joacă.
Dezvoltă abilitați motorii fine
Studiile arată că jucăriile din lemn au un rol foarte important în dezvoltarea motricității fine. Ridicarea, prinderea și echilibrarea pieselor dezvoltă părțile creierului responsabile de coordonare și dexteritate și îi pregătește pe cei mici pentru sarcini mai complexe.
Dezvoltare cognitivă
Jucăriile din lemn susțin dezvoltarea cognitivă a copilului și îi ajută să gândească rațional. Prin stivuirea, apucarea, ridicarea sau clasificarea cuburilor, copiii învață să trga concluzii logice și să înțeleagă primele noțiuni fizice de bază despre greutate, dinamică, geometrie și volum.
Sigure, durabile și ecofriendly
Siguranță celor mici este mereu pe primul loc, iar jucăriile din lemn iau punctaj maxim la acest capitol. Acestea sunt organice, nu conțin substanțe toxice și nu sunt un pericol de accidentare pentru că nu se pot rupe. În plus, modelul clasic și rolul lor în educație, le face atemporale și atractive pentru greneratii la rând.
Sistemul Montessori, care urmărește stimularea copilului pentru a descoperi lumea din jur prin activități care îi dezvoltă curiozitatea, dorința, voința și creativitatea recomandă pentru cei mici jucăriile din lemn.
Așa că, de cele mai multe ori, o jucărie cu un design simplu și frumos realizată îi captează interesul unui copil fară să îl copleșească și îi inspiră imaginația, fară să i-o direcționeze.